Kraj má svébytnou kulinární tradici, kterou můžete alespoň zčásti ochutnat v každé místní restauraci. Za návštěvu stojí určitě chaty na hřebenech, šenky, pivovary a kavárny v dolinách. Valašsko patřilo historicky k nejchudším oblastem dnešní České republiky. Vydobýt z neúrodných políček alespoň zelí a brambory dalo hodně práce, trochu úrody poskytovaly stromy a zbytek zásob do spíže obstarala nevelká stáda ovcí a koz. Tyto čtyři ingredience jsou základem místních specialit dodnes.
SPA Hotel Lanterna
Kuchyně vsází na tradiční valašskou gastronomii v moderním pojetí a svěžím provedení. Kuchaři jsou většinou místní rodáci, kteří mají recepty doslova pod kůží. Dopřát si můžete pokrmy z jehněčího masa z nedaleké farmy. V nabídce najdete také sýry z biofarmy. Francouzskou inspiraci na jídelním lístku zastupuje dezert čokoládová koule s jahodovým sorbetem, ovocem a meduňkovými pusinkami. Servíruje se za současného přelévání horkou omáčkou, díky níž se čokoládová koule efektně otevře. Kuchaři tento francouzský dezert vylepšili po Valašsku a přelévají ho omáčkou z máku, který je také typickou valašskou surovinou. Z místních, dochovaných pokrmů můžete ochutnat polévku zvanou kyselica a čerstvé frgály.
Restaurace – Hotel Kohútka
Restauraci najdete na horském hřebeni Javorníků v nadmořské výšce 913 m. Menu je též založené na tradiční české kuchyni valašských babiček a lokálních surovinách. Pochutnat si tak můžete třeba na vyhlášených borůvkových kynutých knedlících z kynutého těsta vařených v páře s tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem, valašské kyselici nebo střapačkách,
Valašská hospoda U Janíka
Hospůdku naleznete ve Frenštátu pod Radhoštěm ve vesničce Horečky. Již od svého založení roku 1873 vybízí k příjemnému posezení pro místní i pocestné. Filosofií této hospůdky je zachovat tradici a rozvíjet ji v poctivém rodinném stylu s úctou k předkům. Dopřát si můžete samozřejmě valašskou kyselicu, domácí škvarkovou pomazánku, kontrabáš, halušky, nebo kynuté borůvkové knedlíky.
Po pěkném výletě a obědu, či večeři vás bude určitě zajímat, kde lze složit hlavu a načerpat síly do dalšího dne.