Valašsko nabízí různorodou kuchyni. Vybrat si můžete speciality z celého světa, běžnou českou kuchyni, ale také tradiční dochované Valašské pokrmy.
Valašské Frgály
Frgál je druh sladkého pečiva, který se tradičně vyrábí na Valašsku. Známější je pod označením koláč. Na rozdíl od koláčů má ale frgál obvykle průměru kolem 30 cm. Je vyroben z kynutého těsta a posypán sladkou drobenkou. Náplň je maková, tvarohová, povidlová, nebo hrušková. Dalšími tradičními náplněmi jsou švestková, jablečná, borůvková, meruňková, ořechová, zelná, mrkvová a kedlubnová. Pro valašský frgál je typické, že na jeden koláč se používá jen jeden druhá náplně. Frgály se pekly a dodnes pečou pro slavnostní příležitosti (svatba, slavnosti).
Tradiční valašská kyselica
Kyselica je polévka, která je tradičním valašským pokrmem. Základní surovinou je kysané zelí. Ostatní přísady se mohou lišit podle místních obyčejů. Dají se přidat brambory, klobása, houby, mléko, smetana, uzené maso, zelenina, nebo vejce.
Valašské podlesníky
Jedná se o bramborové placky pečené na zelných listech. Jde o velice jednoduché, ale vydatné jídlo. Placky dostanou jemně nakyslou chuť a kombinaci se zakysanou smetanou a cukrem určitě vyzkoušejte. Hospodyně na Valašsku si prý den předem uvaří porci brambor na loupačku navíc.
Kontrabáš
Kontrabáš je pokrm z pohanky, brambor a masa. Je to typický pokrm pro oblast Valašska. Připravuje se ze směsi uvařených brambor a pohanky. Do směsi se přidává cibule, uzené maso a česnek. Jako koření lze použít majoránku, nebo kmín. Pokrm se pak zapéká v troubě. Existuje více varianta. Někdy se do něj zapéká klobása, sýr, někdy také mrkev.
Plná bříška lákají k odpočinku. Odpočinout si můžete i s některou knihou, která pochází z rukou Valašských spisovatelů.